Deloitte: vaste rapportagemomenten verdwijnen in 2025
De veranderingen in de financiële wereld volgen elkaar in rap tempo op. De omslag in de sector gaat zo ver, dat tegen 2025 ook traditionele heilige huisjes op de financiële administratie op de helling gaan. Dat voorspelt Deloitte in het rapport ‘Crunch time – Finance 2025’.
Een van de voorspellingen is dat de traditionele vaste rapportagemomenten zullen verdwijnen. Op dit moment lopen we technisch gezien nog tegen grenzen aan, waardoor rapporteren (tool) op vaste momenten nu nog de enige manier is om het proces netjes te laten verlopen. Maar als informatie straks meteen beschikbaar is voor wie het nodig heeft, zijn die vaste momenten en processen niet meer nodig.
Technologie levert financieel professional voordelen op
Op dit moment experimenteren veel organisaties en branches met nieuwe technologieën, vaak in een pilot-vorm. Ook het finance-vakgebied hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden en kan hiervan profiteren. Dat zorgt ervoor dat mensen tijd over houden om nieuwe dingen te doen en meer met de analyse en interpretatie van data aan de slag kunnen gaan.
De glazen bol voor finance volgens Deloitte
Deloitte geeft in haar rapport (pdf) acht voorspellingen voor het finance-vakgebied in 2025:
- De financiële ‘fabriek’ draait automatisch: transacties worden automatisch uitgevoerd, omdat automatisering en blockchain dieper doordringen in de financiële wereld.
- De rol van de financiële sector verandert: vanwege de automatisering en digitalisering van (operationele) processen zal de financiële sector zich sterk richten op inzichten en service. Succes is daarbij niet verzekerd.
- Financiële cycli zijn niet meer nodig: financiële informatie wordt real time beschikbaar. Periodieke rapportages zullen geen rol meer spelen bij beslissingen.
- Self-service wordt standaard: smart agents (slimme software) leren aan welke informatie behoefte is en leveren die proactief. Het doel is een geweldige klantervaring.
- Nieuwe operationele modellen ontstaan: doordat robots en algoritmes een steeds meer diverse financiële arbeidsmarkt betreden ontstaan nieuwe (flexibele) servicemodellen. Freelancers en tijdelijke arbeidskrachten spelen hier een belangrijke rol in.
- ERP wordt uitgedaagd: financiële applicaties en zogenoemde microservices zullen de traditionele enterprise resource planning (ERP: een management informatie-systeem waarin meerdere bedrijfsprocessen kunnen worden geïntegreerd en gemonitord) steeds meer uitdagen. Grote spelers zullen zich daar op voorbereiden.
- Data moet gestructureerd worden: API's (tools waarmee softwareprogramma's onderling kunnen communiceren) zullen data steeds meer standaardiseren, maar het zal niet genoeg zijn. Veel ondernemingen zullen moeite hebben om hun data te structureren.
- Nieuw werk op een andere manier: werknemers op de financiële administratie (e-learning) zullen nieuwe dingen op nieuwe manieren gaan doen.