U bent hier

Onderneming & Fiscus
Betaalgedrag verslechtert door groeispurt ondernemingen

Betaalgedrag verslechtert door groeispurt ondernemingen

Openstaande nota’s blijven wereldwijd langer onbetaald. De afgelopen vijf jaar duurde het gemiddeld 64 dagen voordat uitstaande nota’s werden betaald. In 2018 is de termijn opgelopen tot 67 dagen. Nederland kwam in 2017 uit op 50 dagen. Dat blijkt uit een rapport van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Landen waar de Days Sales Outstanding (DSO) het snelst stijgt zijn de VS, een deel van de eurozone en China. De Chinezen zijn de slechtste betalers. De DSO gaat daar op weg naar de 100 dagen. Uit de cijfers blijkt dat vooral de slecht betalende landen nog slechter zijn gaan betalen.

Days Sales Outstanding (DSO) in Nederland toegenomen

De Days Sales Outstanding-ratio geeft aan hoe lang het gemiddeld duurt voor een bedrijf een factuur (tool) betaald krijgt. Hoewel de betaaltermijn (tool) sinds 2015 is opgelopen van 47 naar 50 in 2017, hoort Nederland nog steeds tot de snelst betalende landen. Volgens het rapport gaat het in ons land vooral slechter bij het betaalgedrag in specifieke sectoren als telecom, technologie en support services.

Hoe beter de economie draait, hoe slechter er wordt betaald.

Het klinkt misschien tegenstrijdig : als het economisch beter gaat, betalen ondernemingen slechter. Ze hebben dan kapitaal nodig om hun eigen groei (tool) te financieren. Voor een deel kunnen ze dat bereiken door  leveranciers te laten wachten. In economisch mindere tijden betalen ondernemingen juist beter. Ondernemingen willen dan enerzijds hun liquiditeitspositie verbeteren door betaling van hun facturen uit te stellen, maar tegelijkertijd zijn ze kostenbewuster en meer gespitst op tijdige betaling van facturen.