Verlaag verloop in OR met exitgesprek
Het werven van nieuwe leden is voor veel ondernemingsraden een uitdaging. Het kan dan ook geen kwaad als een OR ook aandacht besteedt aan het verlagen van het verloop in de raad. Het voeren van een exitgesprek met vertrekkende OR-leden kan daarbij helpen.
Leidinggevenden voeren vaak een exitgesprek (tool) met werknemers die vertrekken bij een organisatie. Ondernemingsraden doen dit meestal niet met vertrekkende OR-leden, terwijl het wél veel inzicht kan opleveren in de redenen voor vertrek en de werkwijze van de OR. Met dit inzicht kan de OR zijn eigen functioneren verbeteren, wat er op den duur voor kan zorgen dat minder OR-leden stoppen met medezeggenschap. In een exitgesprek kan een OR leren van antwoorden op vragen als:
- Waarom vertrekt het OR-lid?
- Waarom stelt het OR-lid zich niet opnieuw verkiesbaar?
- Op welke punten voldeed het OR-werk wel en juist niet aan de verwachtingen?
- Wat zou een vertrek voorkomen?
OR kan verbeteringen op verschillende vlakken doorvoeren
Het is uiteraard wel van belang dat de OR, als daar aanleiding voor is, ook daadwerkelijk aan de slag gaat met de informatie uit het exitgesprek. Een kort verslag van het exitgesprek inclusief verkregen tips is een goed startpunt voor de OR-leden om samen te bekijken welke verbeteringen er door te voeren zijn. Die verbeteringen kunnen op allerlei vlakken plaatsvinden. Zo kan OR-scholing (verdiepingsartikel) of een training timemanagement mogelijk uitkomst bieden. Blijkt echter dat gebrek aan tijd voor het OR-werk het voornaamste probleem is, dan moet de OR een goed onderbouwd verzoek voor meer uren voor medezeggenschap naar de bestuurder sturen. OR-leden hebben immers – naast vergader- en scholingstijd – recht op de nodige faciliteiten voor het OR-werk (infographic). Zo hebben ook parttimers recht op minstens 60 OR-uren per jaar. Daarnaast kan het ook zinvol zijn om startende OR-leden in het zadel te helpen (verdiepingsartikel) door hun goed te begeleiden en informeren.