U bent hier

Onderneming & Salaris
Vragen over: oproepen van oproepkracht met nulurencontract

Vragen over: oproepen van oproepkracht met nulurencontract

Voor het nulurencontract van een oproepkracht gelden een aantal bijzondere regels. Zo is in dit type arbeidsovereenkomst niet vastgelegd hoeveel uur de werknemer per week werkzaam is. Hoe werkt dit precies?

Een nulurencontract is een vorm van een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht. De werkgever en werknemer komen in het nulurencontract geen arbeidsduur overeen. De werknemer komt werken als de werkgever hem hiervoor oproept. Het is voor een werknemer dus in principe niet duidelijk hoeveel uur hij per maand of week precies zal werken. De werkgever behoudt daardoor een bepaalde vrijheid bij zijn personeelsinzet.

Moet de werknemer werken als hij wordt opgeroepen?

Als het werk geschikt is voor de werknemer, moet hij gehoor geven aan de oproep. De oproep moet natuurlijk wel redelijk zijn. Een werknemer hoeft niet te komen als hij op vakantie is of als de oproep heel laat komt. In de cao of het nulurencontract (tool) kunnen hiervoor regels staan.

Moet de werkgever de werknemer oproepen?

Heeft de werkgever werk dat past bij de werknemer, dan moet hij de werknemer oproepen. De werkgever moet het werk eerlijk verdelen als hij meerdere oproepkrachten heeft. Let op: ongeacht hoelang de werknemer werkt, moet de werkgever bij elke oproep minimaal drie uur uitbetalen (tenzij duidelijk is vastgelegd op welke tijdstippen de werknemer het werk moet verrichten).

Kan de werknemer recht op arbeidsuren krijgen?

In de wet is bepaald dat een werknemer die drie maanden regelmatig voor een werkgever gewerkt heeft, daarna recht kan hebben op de gemiddelde arbeidsuur van die drie voorafgaande maanden. Lukt het de werkgever niet om dit zogeheten rechtsvermoeden arbeidsomvang te weerleggen, dan moet hij de werknemer in die vierde maand voor minimaal die gemiddelde arbeidsduur inzetten.

Wat verandert het nieuwe kabinet voor de oproep?

Uit het regeerakkoord blijkt dat het nieuwe kabinet werknemers met een nulurencontracten meer zekerheid wil geven. Het plan is dat werknemers met nulurencontract straks niet meer verplicht zijn om te komen werken als de werkgever hen oproept. Uiteraard maakt deze regel het voor werkgevers minder aantrekkelijk om nulurencontracten af te spreken.

In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de adviesdesk!