U bent hier

Onderneming & Arbo
Wanneer bent u quotumplichtig?

Wanneer bent u quotumplichtig?

Als werkgevers de komende jaren onvoldoende banen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking, wordt het quotum uit de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten geactiveerd. Of u een quotumheffing moet betalen, hangt af van het aantal werknemers dat u in dienst heeft en het aantal verloonde uren in uw loonaangifte.

In de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten, die in behandeling is bij de Tweede Kamer, is geregeld dat werkgevers met 25 of meer werknemers quotumplichtig zijn. Of u quotumplichtig bent, wordt berekend aan de hand van het aantal verloonde uren in uw loonaangifte. Dit blijkt uit het Uitvoeringsbesluit Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten (pdf) dat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit gegevens van het CBS blijkt dat het gemiddeld aantal verloonde uren per werknemer in Nederland 31,1 uur per week is. Op jaarbasis komt dat per werknemer neer op 1.623 verloonde uren (31,1 uur / 5 werkdagen x 261 werkdagen). U bent quotumplichtig vanaf 40.575 verloonde uren per jaar (25 x 1.623).

UWV informeert werkgevers over quotumplicht

De quotumheffing van € 5.000 per niet-ingevulde arbeidsplaats zal pas worden geactiveerd als werkgevers de banenafspraak uit het sociaal akkoord onvoldoende nakomen. De banenafspraak houdt in dat werkgevers in de marktsector 100.000 extra banen en overheidswerkgevers 25.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten gaan creëren. UWV zal quotumplichtige werkgevers geregeld informeren over de mensen in hun personeelsbestand die tot de doelgroep van de banenafspraak en het quotum behoren. Op die manier weet u tijdig of u quotumplichtig bent en of er bij uw organisatie voldoende banen worden ingevuld door mensen met een arbeidsbeperking.