Maak gebruik van het Juridisch Loket

Conflicten op de werkvloer vormen vaak een onderliggende oorzaak voor een terugval in de arbeidsproductiviteit of zelfs een stijging van het ziekteverzuim. Bent u bang dat een werknemer in uw organisatie zich naar aanleiding van een ruzie op de werkvloer ziek zal melden, dan kunt u hem doorverwijzen naar het Juridisch Loket.

Het kabinet wil dat mensen hun juridische geschillen eerst via het Juridisch Loket proberen af te handelen voordat zij naar de rechter te stappen. Het Juridisch Loket is een onafhankelijke publieke organisatie waar iedereen in Nederland terecht kan voor gratis juridisch advies. Om het gebruik ervan te stimuleren, wil het kabinet de eigen bijdrage voor een advocaat verlagen als eerst het Juridisch Loket wordt geraadpleegd. Ter indicatie: voor iemand met een jaarinkomen van € 17.300 zal de eigen bedrage met € 50 dalen van € 125 naar € 75 als hij eerst een bezoek heeft gebracht aan het Juridisch Loket. Het verlagen van de eigen bijdrage is een voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Het wetsvoorstel ligt nu ter goedkeuring bij de Tweede Kamer.

Problemen online oplossen

Ook werknemers kunnen met werkgerelateerde problemen naar het Juridisch Loket stappen. Het onderdeel ‘Werk' op de website van het Juridisch Loket is speciaal ingericht voor werknemers. Daar kunnen zij terecht met vragen over:

  • het arbeidscontract;
  • de arbeidsvoorwaarden;
  • ontslag;
  • ziekte en werk;
  • zwangerschap en werk.

Andere hulpbronnen

Het Juridisch Loket kan werknemers met een geschil helpen om zelf hun problemen op te lossen. Op de website is bovendien informatie te vinden over alternatieve vormen van geschiloplossing. Bij alternatieve vormen kunt u denken aan mediation en het inschakelen van een klachten- en geschillencommissie.