Houd uw brein jong: werk minimaal 28 uur

Veel werknemers kiezen er op een bepaald punt in hun leven voor om minder te gaan werken. Dat kan zijn omdat zij kinderen krijgen, door het volgen van een studie of gewoon omdat ze het rustiger aan willen doen. Veel mensen weten echter niet dat het werk hun brein jong houdt. De kennisontwikkeling blijkt namelijk te stagneren zodra men stopt met werken.

Werknemers die stoppen met werken om bijvoorbeeld (tijdelijk) de zorg voor kinderen op zich te nemen, verliezen in rap tempo actuele kennis en vaardigheden. Ook als zij wel blijven werken, maar minder uren gaan draaien in een kleine deeltijdbaan, neemt de kennisontwikkeling af.
Hoe langer iemand uit het arbeidsproces is, hoe moeilijker het bovendien is om weer aan de slag te komen. Dat concluderen onderzoekers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in het rapport ‘Depreciatie van menselijk kapitaal’.  

Instromen op het oude niveau

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie onderzocht het onderzoekscentrum onder meer de gevolgen van een (tijdelijke) onderbreking van een betaalde baan. Zulke onderbrekingen blijken altijd een negatief effect op de kennisontwikkeling te hebben. Ook deeltijdwerk in een kleine baan van minder dan 28 uur per week heeft zulke negatieve gevolgen. Wie ertussenuit is geweest, stroomt zelden in op het oude niveau. Er is echter ook goed nieuws: wie vóór de onderbreking al een aantal jaren gewerkt heeft, bereikt sneller zijn oude kennisniveau.