U bent hier

Onderneming & Salaris
Stress door verplicht onbetaald overwerken

Stress door verplicht onbetaald overwerken

Met behulp van het nieuwe digitale meldpunt van FNV kunnen werknemers uitrekenen hoeveel geld ze mislopen door gratis overwerk. Verplicht structureel overwerken brengt al een hoop stress mee voor werknemers, laat staan als het onbetaald is.

Op 26 februari 2016 was het Work Your Proper Hours Day.  Een goed moment om even stil te staan bij de hoeveelheid overwerk die werknemers – vaak onbetaald – uitvoeren. Overwerken zorgt niet alleen voor stress (tool), het maakt het ook lastiger om een goede werk-privé-balans te realiseren. Vakbond FNV heeft de overwerkcalculator gelanceerd. Werknemers zien dan precies hoeveel geld zij mislopen door overwerk.

Overwerk vaak niet uitbetaald

In Nederland is de gemiddelde overwerktijd vier tot vijf uur per week. Maar daarbij zijn pauzes waarin wordt doorgewerkt nog niet eens meegerekend. Overwerk wordt vaak niet uitbetaald door werkgevers. Om dat te controleren, slaat u de arbeidsovereenkomst of cao erop na. Soms is er wel een regeling waardoor werknemers overuren op een ander moment vrij mogen nemen.

Te hoge werkdruk door overwerk

Structureel overwerk is vaak geen goed teken; het is namelijk een indicatie van een te hoge werkdruk (tool) en dat kan weer werkstress opleveren. Werknemers kunnen de overwerkcalculator van FNV tot en met 4 maart invullen. De resultaten worden gebruikt voor een campagne tegen  werkdruk: Meer collega’s, minder werkdruk. Wil de organisatie de werkdruk aanpakken, dan speelt de ondernemingsraad daarbij een belangrijke rol. Het instemmingsrecht op vaststelling, wijziging of intrekking van een regeling op het gebied van de arbeidsomstandigheden is namelijk van toepassing.