U bent hier

Onderneming & Arbo
Nederland twijfelt over nut van beroepskaart

Nederland twijfelt over nut van beroepskaart

Nederland heeft er geen bezwaar tegen als er een zogeheten beroepskaart wordt ingevoerd voor verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten. De Europese Commissie (EC) overweegt de beroepskaart voor deze en nog vier andere beroepen in te voeren. Als het aan Nederland ligt, komt de kaart er echter alleen voor de drie genoemde beroepen in de zorg.

De Europese Commissie wil weten hoe de lidstaten denken over het invoeren van een zogeheten beroepskaart voor verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten, apothekers, ingenieurs, makelaars en berggidsen. De EC vindt het belangrijk dat Europeanen gemakkelijk aan de slag kunnen in het buitenland. Voor bepaalde beroepen gelden echter strenge regels omdat er grote financiële of gezondheidsrisico’s mee gemoeid zijn. Om de kwaliteit van deze beroepen te garanderen, zijn ze vaak gereglementeerd.

Beroepskaart voor erkenning van kwalificaties

Een beroepskaart kan ervoor zorgen dat de beroepskwalificaties uit de ene EU-lidstaat ook erkend worden in de andere lidstaten. Op die manier kunnen werknemers gemakkelijker in het buitenland werken en krijgen werkgevers beter zicht op de kwalificaties van een (buitenlandse) werknemer.

Eind 2014 meer duidelijkheid over beroepskaart

Naar aanleiding van de consultatie van de EC heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten weten dat ze de beroepskaart nuttig vindt voor verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten, omdat:

  • in deze beroepen sprake is van (potentieel) aanzienlijke mobiliteit;
  • deze beroepen voldoende belangstelling hebben getoond voor de invoering van een beroepskaart;
  • deze beroepen (of opleidingen voor de beroepen) gereglementeerd zijn in veel EU-lidstaten.

Voor de overige beroepen vindt de minister de beroepskaart minder gepast, omdat ze niet of anders gereglementeerd zijn in andere lidstaten. De makelaarstitel is in Nederland bijvoorbeeld niet langer wettelijk beschermd. En voor apothekers zijn de regels per lidstaat erg verschillend. Eind dit jaar laat de Europese Commissie weten wat de uitkomst van de consultatie is. Om de beroepskaart daadwerkelijk in te voeren, is een meerderheid van stemmen nodig.