Nieuwe leidraad voor privacybewaking

Bij ziekte van een medewerker is het belangrijk dat er een goede communicatie is tussen werkgever, werknemer en de bedrijfsarts. Voor een spoedige re-integratie kan het soms goed zijn als de werkgever op de hoogte is van bepaalde medische informatie. Maar de bedrijfsarts moet ook rekening houden met de privacy van de werknemer. Dit brengt hem in een lastige positie. De’ Leidraad Bedrijfsarts en privacy’ moet verheldering bieden.

Boaborea - brancheorganisatie op het gebied van werk, loopbaan en vitaliteit - en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) presenteerden afgelopen week de 'Leidraad Bedrijfsarts en privacy’. Met dit document hopen de organisaties u meer duidelijkheid te geven over hoe bedrijfsartsen om moeten gaan met medische gegevens bij ziekteverzuim. De leidraad geeft onder andere inzicht in:

  • de taken en verantwoordelijkheden van de werkgever, werknemer en de bedrijfsarts;
  • wie op welk moment inzicht mag hebben in bepaalde informatie; en
  • de relevante wet- en regelgeving op dit gebied.

Vrijwillig of verplicht spreekuur

In de leidraad wordt een onderscheid gemaakt tussen informatie die werknemers geven tijdens een vrijwillig spreekuur en informatie die werknemers geven tijdens een verplicht spreekuur. Bij een vrijwillig spreekuur mag de bedrijfsarts alleen met toestemming van de werknemer bepaalde informatie delen met de werkgever. Bij een verplicht spreekuur is deze toestemming van de werknemer niet verplicht, maar moet de bedrijfsarts de werknemer wel op de hoogte stellen voordat hij contact opneemt met de werkgever. Ook in dit geval mag de bedrijfsarts alleen de noodzakelijke informatie verschaffen. Er is sprake van een verplicht spreekuur als een werknemer de bedrijfsarts bezoekt in opdracht van zijn werkgever of bij sommige keuringen.