U bent hier

Onderneming & Fiscus
Bedrijfsstructuur op de schop nu economie aantrekt

Bedrijfsstructuur op de schop nu economie aantrekt

Nu de economie steeds verder aantrekt, kunnen ondernemers weer verder kijken dan alleen ‘overleven’. Om de winst verder uit te bouwen, is het misschien handig om de bedrijfsstructuur tegen het licht te houden. Een blinde vlek blijkt daarbij een mogelijke aanpassing van de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting.

De tijd van leuren om opdrachten of onder de kostprijs werken om klanten binnen te halen is voor veel ondernemers achter de rug. De investeringen in het bedrijfsleven zitten in de lift en de consument laat het geld weer rollen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maand na maand. Ondernemers zijn dus weer toe aan investeringen om verder te groeien. De tijd voor een bedrijfsoverdracht is nu bovendien gunstiger dan een paar jaar geleden. Ook daarom kan het nuttig zijn om de structuur van een onderneming op de schop te nemen (tool).

Profiteren van laag tarief vennootschapsbelasting

Als verschillende bv’s samen een fiscale eenheid vormen voor de vennootschapsbelasting (VPB) valt daar mogelijk ook nog winst te halen. Het voordeel van een fiscale eenheid is dat de ondernemingen maar één keer aangifte VPB hoeven te doen. Ook kunnen de resultaten onderling verrekend worden.
Maar omdat alle resultaten van de bv’s bij elkaar worden opgeteld, kan de fiscale eenheid mogelijk ook minder profiteren van het lage tarief in de VPB (tool). Dat 20%-tarief loopt (dit jaar) tot een winst van € 200.000. Volgend jaar wordt de eerste schijf opgerekt tot € 250.000. Als er weinig winst wordt gemaakt is dat niet zo’n probleem. Maar met de aantrekkende economie stijgen ook de winsten en kan het dus voordeliger zijn om bv’s uit de fiscale eenheid te halen.

Plafond voor investeringsaftrek

Iets soortgelijks geldt voor het verkrijgen van een investeringsaftrek (tool), die ook plafonds kennen. Bij te veel winst voor de fiscale eenheid gaat de aftrek niet door.
Toch staat dat nog niet echt op het netvlies bij ondernemers, zo signaleert accountants- en adviesorganisatie Accon AVM, die enkele tienduizenden ondernemers adviseert. Het aanpassen van de fiscale structuur heeft niet de eerste prioriteit, zo merken de adviseurs in de praktijk.