U bent hier

Onderneming & Arbo
Werkgever kiest voor functiegerichte scholing

Werkgever kiest voor functiegerichte scholing

Als elke werkgever zijn werknemers zou scholen zodat ze ook bij een andere werkgever aan de slag kunnen, zouden alle werkgevers daarvan profiteren. Toch investeren de meeste werkgevers vooral in functiegerichte scholing in plaats van in brede, algemene scholing. Dit blijkt het rapport Vraag naar arbeid 2013 dat onlangs is verschenen.

Het rapport Vraag naar arbeid 2013 (pdf) dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) recent heeft gepubliceerd, laat zien dat werkgevers het scholingsbeleid de laatste jaren iets hoger op de agenda zetten. Dit blijkt onder meer uit een lichte stijging van het gebruik van het persoonlijk opleidingsplan (POP). Toch nemen de scholingsuitgaven van werkgevers niet toe. Ook investeren werkgevers vooral in functiespecifieke scholing in plaats van in functie-overschrijdende kennis. Werkgevers zijn wel steeds beter op de hoogte van eventuele opleidingssubsidies en maken meer gebruik van zulke potjes.

Werknemers hebben gebrek aan vakinhoudelijke kennis

Dat de aandacht voor scholing toeneemt, zou te maken kunnen hebben met hoe werkgevers over hun huidige werknemers denken. Eén op de zes geeft aan dat zo’n 17% van de werknemers onvoldoende is toegerust voor het werk dat hij doet. Vooral een gebrek aan inhoudelijke kennis en beperkte brede inzetbaarheid spelen werknemers parten. Om de inzetbaarheid te monitoren, voeren werkgevers functionerings- en beoordelingsgesprekken: 85% van de werkgevers voert deze gesprekken. De afspraken die daarin worden gemaakt, zijn vaak het uitgangspunt voor een persoonlijk opleidingsplan (POP) of een ontwikkeltraject: 42% van de werkgevers stelt met werknemers een POP op. Slechts 14% biedt medewerkers een persoonlijk opleidingsbudget.