De Arbeidsinspectie deelt hogere boetes uit

De Arbeidsinspectie kan uw organisatie flinke boetes opleggen als er sprake is van overtreding van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet. Per 1 januari 2011 zijn die boetes nog eens extra opgehoogd. In enkele gevallen kan uw organisatie zelfs strafrechtelijk vervolgd worden!

Overtreding van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet wordt bestraft met hoge boetes die zijn opgebouwd uit sanctiepunten. Per 1 januari is de waarde van iedere sanctiepunt met 15% verhoogd naar € 29. Als de Arbeidsinspectie in uw organisatie omstandigheden tegenkomt die in strijd zijn met één van deze twee wetten, krijgt u dus een hogere boete dan in 2010. De precieze hoogte van de boete hangt af van de omvang van uw organisatie en de ernst van de overtreding. Op de website van het Openbaar Ministerie kunt u zien hoeveel sanctiepunten u krijgt voor de verschillende overtredingen.

Vervolging bij ernstige incidenten

Voor overtredingen van de Arbowet en de Arbeidstijdenwet geldt in de meeste gevallen de bestuursrechtelijke regelgeving. Dit wil zeggen dat er geen proces-verbaal wordt opgemaakt en u niet strafrechtelijk vervolgd wordt. Alleen bij ernstige incidenten is strafrechtelijke vervolging mogelijk. Daarbij kunt u denken aan:

  • ongevallen waarbij derden betrokken zijn;
  • situaties waarbij gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen;
  • een overtreding waarvoor u eerder bestraft bent;
  • het negeren van een bevel tot het staken van de werkzaamheden;
  • kinderarbeid, waarbij het kind een ernstig ongeval krijgt;
  • alle gevallen waarin u redelijkerwijze moet weten dat u uw werknemers in gevaar brengt.