Hbo wil pilot met flexibel deeltijdonderwijs
Hogescholen willen gaan experimenteren met flexibel hoger onderwijs voor volwassenen, bijvoorbeeld door deeltijdopleidingen in modules op te splitsen. De optelsom van die modules leidt dan tot een diploma. Ook moet onderwijs online kunnen worden gevolgd. Over de bekostiging zijn de hogescholen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het nog niet eens.
Naar aanleiding van het rapport ‘Flexibel hoger onderwijs voor volwassenen (pdf)’ dat dit voorjaar is verschenen, zijn hogescholen aan het onderzoeken hoe het deeltijdonderwijs aantrekkelijker kan worden voor werkenden. Eén van de oplossingen is om deeltijdopleidingen op te delen in modules. De modules – die ook bij verschillende hogescholen moeten kunnen worden behaald – leiden samen tot een diploma. Ook moet het mogelijk worden om deeltijdonderwijs zowel online als op locatie te volgen. Een medewerker die straks een deeltijdopleiding volgt, moet op verschillende leslocaties in het land terechtkunnen. De leslocatie beperkt zich dus niet tot de vestigingsplaats van de hogeschool. Verder willen de hogescholen dat studenten hun studiepunten kunnen overhevelen van de ene naar de andere hogeschool.
Met leervouchers scholing inkopen
De hogescholen zijn minder enthousiast over het systeem van vraagfinanciering dat in het eerdergenoemde rapport wordt aanbevolen. Een vorm van vraagfinanciering is een systeem van leervouchers. Daarbij krijgt een student een soort ‘strippenkaart’ waarmee hij scholing kan inkopen bij verschillende (ook particuliere) onderwijsinstellingen. Hierover zijn de hogescholen nog in overleg met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.