Hoge schadevergoeding bij ziekte door werk

Als arboprofessional heeft u de taak ervoor te zorgen dat werknemers hun werk zo veilig mogelijk kunnen doen. Toch is het soms onvermijdelijk dat iemand ziek wordt door zijn werk. Het is wel belangrijk dat uw organisatie er alles aan doet om dit te voorkomen, want een schadevergoeding kan hoog oplopen!

Een werknemer die als gevolg van zijn werk ziek wordt, kan naar de rechter stappen om een schadevergoeding te eisen van zijn werkgever. De kantonrechter moet dan bepalen of de werkgever de (beroeps)ziekte had kunnen voorkomen. Als een werknemer zijn gelijk krijgt, kan de schadevergoeding flink in de papieren lopen. Dat blijkt wel uit de volgende zaak.

Schadevergoeding van 6,5 ton

Bureau Beroepsziekten FNV (BBZ) ontfermde zich over de rechtszaak van een electricien-storingsmonteur. De werkgever droeg de storingsmonteur op om inktjetapparaten te onderhouden en te repareren. Deze storingsgevoelige apparaten zorgden ervoor dat de monteur soms wel drie keer per dag moest opdraven voor een reparatie. Daarbij werd hij telkens blootgesteld aan een zeer giftige inktvloeistof. Deze blootstelling en de slechte arbeidsomstandigheden leidden tot blijvende arbeidsongeschiktheid van de monteur. Hij liep een ernstige hersenaandoening op, waardoor hij spastisch is en een spraakstoornis heeft.
De monteur eiste een schadevergoeding van zijn werkgever. De rechter stelde hem in het gelijk en verplichtte de werkgever om een schadevergoeding van zo'n € 650.000 te betalen – ook al was er geen sprake van een erkende beroepsziekte. Nooit eerder kreeg een werknemer in Nederland zo'n hoge schadevergoeding toegekend.
Kantonrechter Maastricht, 22 februari 2010, LJN: BO8945