Hoofdpijn kost heel wat werkdagen

Werknemers die regelmatig last hebben van migraine moeten zich vaak ziek melden. De helft van de migrainepatiënten heeft ruim 18 aanvallen per jaar die vaak minstens één dag duren. Volgens de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten gaan er maar liefst 4,6 miljoen werkdagen verloren als gevolg van migraine.

Veel werknemers grijpen naar pijnstillers als ze hoofdpijn hebben, zoals paracetamol of ibuprofen. Maar dat is geen goed idee. Migraine en spanningshoofdpijn kunnen chronisch worden, wat tot nog meer verzuim kan leiden. En chronische hoofdpijn wordt vaak juist veroorzaakt doordat iemand te veel pijnstillers slikt of te veel cafeïnehoudende drankjes drinkt, zoals koffie, thee of cola. Minderen met deze pillen en drankjes lost vaak al veel op.

Verschillende oorzaken

Helaas is dit niet voor alle migrainepatiënten de oplossing. Als pijnstillers en cafeïne geen invloed hebben op hoofdpijnklachten, zijn er waarschijnlijk andere oorzaken. Volgens onderzoekers kan hoofdpijn dan verband houden met:

  • medicijngebruik (voor andere klachten);
  • hoofd- en nekletsel;
  • psychische klachten;
  • slaapproblemen;
  • roken.

Kliniek voor hoofdpijnpatiënten

Er bestaan gespecialiseerde (privé)klinieken voor hoofdpijnpatiënten. In het kader van ziekteverzuimpreventie kunt u overwegen om werknemers met chronische migraine – die hierdoor regelmatig verzuimen – naar zo'n kliniek te sturen. Er zijn ook aan ziekenhuizen verbonden centra die gespecialiseerd zijn in de behandeling van hoofdpijnklachten. Op hoofdpijncentra.nl vindt u een overzicht van deze centra verspreid over het land.