Minder inspectiebezoeken bij naleven regels

Als uw organisatie zich netjes aan de regels houdt en goed gedrag vertoont, krijgt u voortaan minder vaak bezoek van allerlei inspectiediensten. Dit past in het streven van het kabinet om de lasten voor bedrijven te verminderen. Er zijn echter nog wel enkele uitzonderingen op deze zogenoemde ‘inspectievakantie’.

Als uw organisatie de arboregels goed naleeft, krijgt u voortaan maximaal twee keer per jaar een bezoek van de Arbeidsinspectie. Dit wordt duidelijk in een brief aan de Tweede Kamer van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het verminderen van het aantal inspectiebezoeken is één van de maatregelen die de minister wil nemen om de administratieve lasten en regeldruk voor ondernemers tegen te gaan. 

Inspecties verplicht

Er zijn wel uitzonderingen op deze inspectievakantie. Organisaties waar intensiever moet worden geïnspecteerd of organisaties waarbij meer inspecties verplicht zijn vanwege nationale of Europese regelgeving, zullen wel regelmatig gecontroleerd blijven worden. Ook organisaties met een verhoogd risico komen misschien niet in aanmerking voor de versoepeling.