Quotum en hoofdlijnen participatiewet bekend
Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 100.000 extra banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Blijft het aantal banen achter bij deze doelstelling, dan treedt de wettelijke quotumregeling in werking. De overheid gaat werkgevers dan verplichten om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
Werkgevers moeten ervoor zorgen dat meer mensen met een arbeidsbeperking in een reguliere baan aan de slag gaan. Het gaat dan om mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen en mensen met een arbeidsbeperking die minimaal het wettelijk minimumloon kunnen verdienen door gebruik te maken van persoonlijke ondersteuning op de werkplek (jobcoaching). In 2016 wordt voor het eerst getoetst of werkgevers voldoende banen creƫren voor mensen met een arbeidsbeperking.
In totaal 11.000 extra banen
In 2015 en 2016 moeten er in totaal 11.000 extra banen zijn gerealiseerd (zie tabel). Om dit te controleren, wordt het aantal banen in 2016 vergeleken met het aantal banen voor arbeidsgehandicapten op de peildatum van 1 januari 2013. De overheid stelt daarnaast vanaf 2014 jaarlijks 2.500 extra banen beschikbaar aan arbeidsgehandicapten. Dat blijkt uit de hoofdlijnen van de Participatiewet (pdf) die staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Loonkostensubsidie is maximaal 70% van het minimumloon
Als werkgever kan uw onderneming straks loonkostensubsidie krijgen voor arbeidsgehandicapte werknemers met een productiviteit tot 80% van het wettelijk minimumloon. U betaalt deze werknemers dan het gewone loon, dus het wettelijk minimumloon of het loon dat is afgesproken in de cao. De loonkostensubsidie zal maximaal 70% van het minimumloon bedragen. Het verschil tussen het (cao-)loon en het minimumloon komt voor uw rekening, maar de overheid vult het verschil tussen de loonwaarde en het minimumloon aan. De loonwaarde is de in geld uitgedrukte productiviteit of economische waarde van het werk dat iemand doet of kan doen. Factoren zoals het niveau van de functie(schaal), het aantal uren, de taken en afwijkingen van de normale productiviteit van de werknemer bepalen de loonwaarde. Dit doet u niet zelf, maar samen met een van de 35 regionale werkbedrijven die gaan bemiddelen tussen werkgevers en mensen met een arbeidsbeperking.