U bent hier

Onderneming & Salaris
Inhouden mag in ieder geval nog tot 1 juli

Inhouden mag in ieder geval nog tot 1 juli

Werkgevers mogen ieder geval tot 1 juli 2016 nog rechtstreeks de vaste lasten van een werknemer aan zijn verhuurder of zorgverzekeraar betalen, ondanks de verplichting om minimaal het minimumloon giraal uit te betalen. Om zulke inhoudingen en verrekeningen te mogen doen, heeft de werkgever wel een volmacht nodig.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs laten weten dat werkgevers vanaf 1 januari 2016 met een volmacht van de werknemer inhoudingen op en verrekeningen met het minimumloon mogen doen. Werkgevers mogen dit doen, ook al schrijft de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) voor dat zij minimaal het netto-equivalent van het wettelijk minimumloon giraal uit moeten betalen.

Uitstel verbod leidt tot dilemma’s

Het verbod op inhoudingen en verrekeningen is onlangs uitgesteld tot 1 juli 2016. In de praktijk kan dit dilemma’s opleveren: als een werkgever rechtstreeks de huur van een werknemer betaalt, betaalt hij immers niet meer minimaal het netto-equivalent van het wettelijk minimumloon giraal aan de werknemer uit.
Volgens Asscher is de hoofdregel inderdaad dat minimaal het netto-equivalent van het wettelijk minimumloon giraal moet worden uitbetaald. Als een werknemer een volmacht aan zijn werkgever verstrekt om een deel van zijn nettoloon over te maken aan bijvoorbeeld de verhuurder van zijn woning of zijn zorgverzekeraar, mag de werkgever echter ook een deel van het loon overmaken aan deze instantie en dus minder dan het minimumloon aan de werknemer uitbetalen.