U bent hier

Onderneming & Salaris
WW-uitkeringen straks deels voor uw rekening?

WW-uitkeringen straks deels voor uw rekening?

Eén van de bezuinigingsmaatregelen waar de zogenoemde Kunduz-coalitie het onlangs over eens werd, is het gedeeltelijk verschuiven van de financiering van WW-uitkeringen van UWV naar de werkgever. Vanaf 2014 draait uw onderneming op voor de eerste zes maanden van de WW-uitkering van werknemers die door u worden ontslagen.

In het bericht ‘Bezuinigingsmaatregelen van de Kunduzcoalitie’ kon u al lezen dat er heel wat wijzigingen op stapel staan die uw onderneming en de werknemers hard treffen. De bezuinigingen zijn nodig om ervoor te zorgen dat het Nederlandse begrotingstekort weer binnen het door Europa gestelde maximum van 3% past.

WW-premie in 2013 omhoog

Volgens een ingrijpende maatregel moet uw onderneming de eerste zes maanden van de WW-uitkering gaan betalen van werknemers die u ontslaat. Dit bedrag mag u wel in mindering brengen op de ontslagvergoeding die u aan de werknemer betaalt. Voor excessieve ontslagvergoedingen gaat bovendien een hoger percentage werkgeversheffing gelden. Nu betaalt u hierover 30% eindheffing, straks 75%.
Omdat werkgevers pas per 2014 de eerste zes maanden van de WW-uitkering moeten gaan betalen, wordt de WW-premie voor werkgevers volgend jaar tijdelijk verhoogd.

Geen WW-uitkering bij ontslag op staande voet

Uw onderneming zal overigens niet voor de WW-uitkering opdraaien als u een werknemer wegens een dringende reden op staande voet ontslaat. Omdat het ontslag dan volledig aan de werknemer te wijten is, heeft hij helemaal geen recht op een WW-uitkering.
Over de verdere uitwerking van deze bezuinigingsmaatregelen is nog niets bekend. De afspraken gelden tot het aantreden van een nieuw kabinet. Als er na de verkiezingen op 12 september een kabinet van een heel andere politieke samenstelling tot stand komt, kan dat gevolgen hebben voor de invulling en uitvoering van het bezuinigingspakket.