Minister werkt aan aanpak malafide werkgevers
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil malafide werkgevers harder aanpakken. Hiervoor werkt hij aan het wetsvoorstel Aanpak schijnconstructies. In tegenstelling tot wat de naam van deze wet suggereert, betreft het hier maatregelen tegen meer dan alleen schijnconstructies.
Werkgevers die minder dan het minimumloon uitbetalen, illegalen aan het werk zetten, misbruik maken van premieafdracht via een A1-verklaring, werknemers ten onrechte als zelfstandige laten werken of bepalingen uit de collectieve arbeidsovereenkomst ontduiken, moeten strenger worden aangepakt. Minister Asscher heeft hiervoor een aantal maatregelen bedacht die hij onderbrengt in het wetsvoorstel Aanpak schijnconstructies.
Meer duidelijkheid over schijnzelfstandigen
Het wetsvoorstel is nog niet gepubliceerd, maar de minister heeft al wel via een voortgangsreportage (pdf) enkele maatregelen bekendgemaakt. Zo wordt het straks verplicht om op de loonstrook aan te geven waar u precies een onkostenvergoeding voor geeft. Malafide werkgevers gebruiken niet-gespecificeerde onkostenvergoedingen soms om onder de uitbetaling van het minimumloon uit te komen.
Verder wordt de ketenaansprakelijkheid uitgebreid, zodat ook opdrachtgevers aansprakelijk zijn voor een correcte betaling van het cao-loon. Hierover las u al in het bericht ‘Uitbreiding inlenersaansprakelijkheid in de maak’.
Meer handhaving van het minimumloon
De minister wil ook dat er meer duidelijkheid komt over de grens tussen werknemerschap en zelfstandig ondernemerschap. Nu komt het regelmatig voor dat personen als een zelfstandige (met een onjuiste Verklaring Arbeidsrelatie) aan de slag gaan, terwijl ze feitelijk gewoon in dienst zijn. Het moet voor een werknemer (of schijnzelfstandige) makkelijker worden om naar de rechter te stappen.
Tot slot las u in het bericht ‘Opdrachtnemer nog geen recht op minimumloon’ al dat de minister enkele maatregelen voor het handhaven van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) wil opnemen in het wetsvoorstel Wet aanpak schijnconstructies.
Stel gratis uw vragen aan een expert
Heeft u vragen over het wetsvoorstel Aanpak schijnconstructies, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!