Strengere regels voor werkvergunning

Er komt een herziening van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV). Daar heeft de Tweede Kamer onlangs mee ingestemd. In het wetsvoorstel staan onder meer veel strengere regels voor het verstrekken van tewerkstellingsvergunningen. Overigens moet de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog wel goedkeuren.

De regering wil voorkomen dat ondernemingen te snel buitenlanders gaan werven, terwijl er in Nederland en de rest van de Europese Unie (EU) geschikte werknemers te vinden zijn. Bovendien moet de aanpassing van de WAV ervoor zorgen dat werkgevers bij migranten voortaan dezelfde arbeidsvoorwaarden hanteren als bij Nederlanders. Werkgevers moeten altijd een marktconform loon gaan betalen.

Belangrijkste wijzigingen Wet arbeid vreemdelingen

De belangrijkste maatregelen die in de nieuwe WAV staan zijn:

  • Straks moet u elk jaar een nieuwe tewerkstellingsvergunning aanvragen voor werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) die bij uw onderneming komen werken. Nu is een tewerkstellingsvergunning nog maximaal drie jaar geldig.
  • Het is niet meer mogelijk om een tewerkstellingsvergunning te verlengen. Dit betekent dat er na een jaar opnieuw een toets wordt uitgevoerd om te kijken wat het aanbod aan arbeid is binnen de EER voordat er opnieuw een vergunning wordt toegekend.
  • UWV verleent alleen een tewerkstellingsvergunning als uw onderneming de werknemer ten minste het volledige wettelijke minimummaandloon betaalt. Dit geldt ook als de werknemer parttime werkt voor uw onderneming.
  • UWV onderzoekt bij de aanvraag van een werkvergunning straks alleen of er voldoende werkzoekenden op de arbeidsmarkt zijn die de functie zouden kunnen vervullen. Is dit het geval, dan kan de instantie de aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning afwijzen. Op dit moment moet UWV nog onderzoeken of zij ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.
  • Als een sector onvoldoende inspanningen verricht om werknemers binnen de EU aan het werk te krijgen, kan er voor die sector een vergunningenlimiet worden gesteld, die zelfs op nul kan komen te staan.
  • UWV kan straks weigeren om een tewerkstellingsvergunning af te geven aan werkgevers die eerder een bestuurlijke boete hebben gekregen voor een arbeidsgerelateerde overtreding.
  • De termijn waarna er geen tewerkstellingsvergunning meer hoeft te worden aangevraagd voor werknemers van buiten de EER, wordt verlengd van drie naar vijf jaar.