Vergunning ook nodig voor ontslag buitenlander
Ook voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst met een buitenlandse werknemer moet u toestemming hebben van UWV WERKbedrijf. Dit heeft de Hoge Raad onlangs bepaald. Uit deze rechtszaak blijkt dat het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen (BBA) ook van toepassing is op buitenlandse werknemers.
In deze rechtszaak draaide het om de geldigheid van artikel 6 en 9 van het BBA voor buitenlandse werknemers. In artikel 6 staat dat u een ontslagvergunning van UWV nodig heeft als u een arbeidsovereenkomst wilt beëindigen. In artikel 9 staat dat het ontslag vernietigbaar is als de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig is opgezegd.
BBA ook van toepassing op buitenlandse werknemer
Volgens de Hoge Raad zijn deze twee artikelen ook van toepassing op buitenlandse werknemers die werkzaam zijn voor een Nederlandse werkgever en van wie niet zeker is of ze na hun ontslag uit Nederland vertrekken. Het ging in deze rechtszaak om een werknemer met de Amerikaanse nationaliteit die bij een Nederlandse werkgever in dienst was. De werkgever wilde de arbeidsovereenkomst opzeggen en dacht geen ontslagvergunning nodig te hebben, omdat het BBA niet zou gelden voor deze buitenlandse werknemer. In zijn beleving zou de werknemer na de beëindiging terugkeren naar de Verenigde Staten (VS) en dus niet op de Nederlandse arbeidsmarkt terugvallen. De werknemer was het hier niet mee eens en vernietigde de opzegging.
BBA beschermt werknemer ongeacht nationaliteit
Volgens de Hoge Raad kon de werkgever er niet zomaar van uitgaan dat de werknemer na opzegging zou terugkeren naar de VS. Bovendien moet het BBA tegenwoordig anders worden uitgelegd. Het doel en de functie van het BBA zijn dus in de loop der tijd veranderd. De bepalingen in het BBA moeten namelijk niet langer alleen de Nederlandse arbeidsmarkt beschermen, maar ook steeds meer de werknemer beschermen tegen sociaal ongerechtvaardigd ontslag, ongeacht zijn nationaliteit. Artikel 6 en 9 van het BBA waren daarom gewoon van toepassing op deze arbeidsovereenkomst. De vernietiging van de opzegging was daarmee terecht.
Hoge Raad, 24 februari 2012, LJN: BU8512