U bent hier

Onderneming & Salaris
Toch nog geen Depotservice vanaf 1 juli 2014

Toch nog geen Depotservice vanaf 1 juli 2014

Het omzetten van de g-rekening van uitleners en onderaannemers naar een depot bij de Belastingdienst gaat toch niet op 1 juli 2014 van start. Het ministerie van Financiën wil eerst de belangen van de banken en gebruikers van de g-rekening onder de loep nemen.

In het bericht ‘Invoering depotstelsel start op 1 juli 2014’ kon u lezen dat de Belastingdienst het depotstelsel vanaf 1 juli 2014 in een jaar tijd gefaseerd wilde invoeren. Deze startdatum is echter alweer van de baan. Het ministerie van Financiën heeft aan de banken gevraagd om de g-rekening nog wat langer te blijven aanbieden en ondersteunen.

Input van banken en gebruikers van g-rekening

Reden voor het uitstel is dat het ministerie de banken en ondernemingen die al gebruikmaken van de g-rekening wil laten meedenken over toekomst van het g-rekeningenstelsel. Het ministerie heeft hen gevraagd om begin mei hun visie te geven. Daarna zal duidelijk worden hoe de toekomst van de Depotservice eruit gaat zien.

Depot heeft dezelfde functie als de g-rekening

Op dit moment kan uw onderneming zich vrijwaren van de zogenoemde inlenersaansprakelijkheid door een deel van de factuur van het uitzendbureau, detacheringsbureau of de onderaannemer te storten op een geblokkeerde rekening die de uitlener alleen voor betalingen aan de fiscus kan gebruiken. Uw onderneming kan voor dat bedrag dan niet meer aansprakelijk worden gesteld als de uitlener de verschuldigde loonheffingen en BTW niet heeft afgedragen. Als u zaken doet met een uitlener die is gecertificeerd door de Stichting Normering Arbeid en is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, is uw onderneming voor het volledige factuurbedrag gevrijwaard door een kwart van het factuurbedrag op zo’n g-rekening te storten. Het depot bij de Belastingdienst krijgt dezelfde functie als een g-rekening. Het tegoed van de g-rekening of het depot is in principe alleen te gebruiken voor de betaling van BTW en loonheffingen.