U bent hier

Onderneming & Fiscus
Zuinige auto’s mogelijk minder voordelig

Zuinige auto’s mogelijk minder voordelig

Bij de aanschaf van een milieuvriendelijke auto heeft u het voordeel dat u geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) betaalt en minder motorrijtuigenbelasting (MRB) afdraagt dan gebruikelijk. Deze voordelen zullen gaan verdwijnen als het aan de staatssecretaris van Financiën ligt. Dit blijkt uit geruchten van het ministerie van Financiën.

De overheid wil de aanschaf van zuinige auto’s stimuleren en probeert de aankoop van deze auto’s daarom aantrekkelijk te maken door belastingvoordelen. De hoogte van de BPM die u bijvoorbeeld bij aanschaf van een auto betaalt, is afhankelijk van de CO2-uitstoot. U betaalt minder BPM bij een lagere CO2-uitstoot. Voor de jaarlijkse MRB is de hoogte afhankelijk van het gewicht van de auto. Voor auto’s met een lage CO2-uitstoot geldt het nihiltarief. Staatssecretaris Weekers van Financiën wil deze voordelen voor zuinige auto’s aanpakken, omdat de regeling door het vele gebruik te duur wordt voor de overheid.

Plannen staatssecretaris

Uit de geruchten vanuit het ministerie van Financiën blijkt dat de staatssecretaris zuinige auto’s minder wil gaan subsidiëren. In de plannen van Weekers zou staan dat de vrijstelling van de BPM vanaf 1 januari 2013 zal verdwijnen en dat de heffing dan 10 tot 25 procent bedraagt. Een jaar later zal het voordeel voor de MRB verdwijnen. Een voordeel zal alleen nog te behalen zijn bij een elektrische auto die minder dan vijftig milligram CO2-uitstoot heeft. Bovenstaande plannen moeten echter nog met een korreltje zout worden genomen. De ministerraad bespreekt de plannen binnenkort en dan moet het ook nog door de Eerste en Tweede Kamer.
Binnenkort verschijnt een brief over de auto van de zaak, waarin de staatssecretaris ook deze aspecten zal meenemen. Fiscaal Rendement zal u in ieder geval op de hoogte houden van de ontwikkelingen.