Controle simpeler door social media
Verzekeraars gebruiken tegenwoordig websites als Facebook en Hyves om een beeld te krijgen van het leven van uitkeringsgerechtigden. Een 'zieke' stratenmaker ondervond dit aan den lijve. Nadat hij na een bedrijfsongeval blijvend arbeidsongeschikt werd verklaard, verried zijn Hyves-pagina dat hij nog een erg sociaal en sportief leven had.
De stratenmaker kreeg in 2003 een ongeval tijdens het werk. Hij gaf aan dat hij door zijn zeer slechte lichamelijke conditie ook op sociaal gebied niet meer functioneerde. Hij werd 100% arbeidsongeschikt verklaard en ontving een schadevergoeding via de verzuimverzekering van zijn werkgever. De verzekeraar twijfelde aan zijn verhaal en voerde vervolgens een feitenonderzoek uit op internet. Hieruit bleek dat de arbeidsongeschikte – in tegenstelling tot wat hij beweerde – na het ongeval behoorlijk actief was op sportief, zakelijk én sociaal gebied.
Opzettelijke misleiding van de verzekeraar
Zo kwam de verzekeraar er via sociale profielen achter dat de man vijf jaar achter elkaar had deelgenomen aan een wielerrace op Curaçao. Ook bleek uit zijn Hyves-pagina dat hij in 2008 en 2009 met de fiets de Alpe d’Huez had beklommen. Verder ging de arbeidsongeschikte nog regelmatig naar voetbalwedstrijden en hield hij zich actief bezig met de sponsoring van verschillende verenigingen.
De rechter oordeelde dat de belastbaarheid van de stratenmaker aanzienlijk groter was dan hij had doen voorkomen bij de medisch deskundigen. Volgens de rechter had de man opzettelijk geprobeerd de verzekeraar te misleiden. Hij moest het bedrag dat hij aan letselschade had ontvangen dan ook terugbetalen.
Rechtbank Almelo, 12 december 2011, LJN: BV0428