Proefplaatsing duurt meestal twee maanden

Hoewel de maximale duur van de proefplaatsing per 1 januari 2013 wordt verlengd naar zes maanden, zal de duur van de proefplaatsing meestal twee maanden zijn. Als de periode van twee maanden echter te kort is om een goed beeld te krijgen van de capaciteiten van de voormalig uitkeringsgerechtigde, kan UWV de proefplaatsing op uw verzoek verlengen naar maximaal zes maanden.

Tijdens een proefplaatsing kan een voormalig uitkeringsgerechtigde voor uw organisatie komen werken met behoud van een uitkering. Uw werkgever hoeft in die periode dus geen loon door te betalen. In het bericht ‘Strengere regels Ziektewet deels uitgesteld’ heeft u eerder kunnen lezen dat door een wijziging van de Ziektewet de maximale duur van de proefplaatsing volgend jaar wordt verlengd van drie naar zes maanden. UWV heeft echter laten weten dat zij per 1 januari 2013 meestal toestemming zal geven voor een proefplaatsing van twee maanden.

Proefplaatsing verlengen naar maximaal zes maanden

Als uw werkgever vindt dat deze periode te kort is om te beoordelen of de voormalig uitkeringsgerechtigde geschikt is voor de functie, kan UWV de duur van de proefplaatsing verlengen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de situatie van de (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte nog wat instabiel is tijdens deze periode. Uw werkgever moet dan op een aanvraagformulier van UWV aangeven waarom hij de proefplaatsing wil verlengen. UWV beoordeelt dan of de verlenging van de proefplaatsing terecht is.

Voorwaarden voor de proefplaatsing

Een belangrijke voorwaarde voor de proefplaatsing is dat uw werkgever de intentie heeft om de werknemer na zijn proefperiode voor ten minste zes maanden in dienst te nemen. Ook moet de proefplaatsing aan de volgende vereisten voldoen:

  • De (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte of werkloze ontvangt een uitkering van UWV. Kandidaten met een WW-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong of Ziektewetuitkering komen in aanmerking voor een proefplaatsing.
  • UWV Werkbedrijf beschouwt de mogelijkheden van de (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte of werkloze beperkt.
  • De (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte of werkloze heeft niet eerder voor uw organisatie gewerkt.
  • Uw werkgever sluit een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering voor de werknemer af.