Vorstverlet bij werk in de vrieskou genegeerd
Buiten aan het werk blijven terwijl het flink vriest, is gevaarlijk. Volgens het vorstverlet dat is vastgelegd in de cao mogen bouwvakkers dan ook stoppen met werken bij een gevoelstemperatuur van min zes graden Celsius. Toch werken ze vaak wel door uit angst hun baan te verliezen. FNV Bouw en CNV Vakmensen brengen het vorstverlet daarom onder de aandacht op bouwplaatsen. Desnoods schakelen ze de Inspectie SZW in.
Vanwege de angst om hun baan te verliezen, werken bouwvakkers vaak toch door terwijl de temperatuur buiten min zes graden Celsius is. Bij zo’n lage temperatuur liggen er verschillende gevaren op de loer. Zo kunnen er ongelukken gebeuren doordat er ijzel en sneeuw op de steigers ligt, ontstaat er ziekte door de kou of maken werknemers onnodige fouten. FNV Bouw en CNV Vakmensen hebben de laatste tijd anonieme tips binnengekregen over bouwvakkers die toch doorwerken onder deze omstandigheden en wijzen werkgevers daarom op hun verantwoordelijkheid.
Controleer de gevoelstemperatuur in uw regio
Op de website van de cao partijen voor de bouwnijverheid vindt u de regels voor het werken in winterweer. Ook kunt u daar eenvoudig de gevoelstemperatuur in uw regio opzoeken. Is het vorstverlet van toepassing, dan mag een werkgever de werknemer wel ergens anders aan het werk zetten, zolang er sprake is van een soortgelijke functie. Blijft de werknemer thuis in verband met de weersomstandigheden, dan zal UWV onder voorwaarden de loondoorbetaling vergoeden. Ten slotte kunt u preventieve maatregelen nemen om het verlet op de bouwplaats zo veel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van beschermende kleding.