Turboliquidatie op de korrel door fraude

Er komt mogelijk een wetswijziging om de turboliquidatie van bv’s aan banden te leggen. De ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken doen momenteel onderzoek naar het toenemende aantal fraudegevallen met turboliquidatie waardoor fiscus en schuldeisers benadeeld worden.

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat 88% van de bv’s die ontbonden worden, via een turboliquidatie aan hun einde komen. Bij deze vorm van liquidatieis een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders (tool) voldoende als de bv geen bezittingen meer heeft. Of een bv schulden heeft, is volgens de wet niet relevant. Het Openbaar Ministerie en de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst vermoeden daarom dat de turboliquidatie regelmatig wordt misbruikt, waardoor schuldeisers met lege handen achterblijven. Volgens het Financieele Dagblad (FD) wordt nu onderzocht of de wet moet worden aangepast.

In trek bij fraudeurs

Er komt geen curator aan te pas bij een turboliquidatie. Schuldeisers zijn hierdoor dus onbeschermd. Dit werkt faillissementsfraude in de hand: fraudeurs kunnen zo makkelijk een bv leeghalen. Zonder bezittingen in de bv kunnen ze dan tot turboliquidatie overgaan. In het FD laat de KvK weten het aantal turboliquidaties zorgelijk te vinden. Met een eventuele wetswijziging moet het daarom moeilijker worden om met een turboliquidatie een bv op te heffen.