Meer duidelijkheid over de WKR
Door de werkkostenregeling (WKR) is de administratie van vergoedingen en verstrekkingen veranderd. De WKR is voor velen nog niet glashelder. Tijdens een webinar kreeg de Belastingdienst dan ook veel vragen. Onlangs zijn de antwoorden op 66 vragen uit dit webinar online gezet.
Op 3 februari 2015 vond een webinar van de Belastingdienst plaats waarbij de deelnemers via een chatfunctie vragen konden stellen. De fiscus heeft bijvoorbeeld aangegeven of het mogelijk is om een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling later nog aan te wijzen als eindheffingsloon. Dat kan dus niet, want u moet de keuze tussen eindheffingsloon en loon van de werknemer uiterlijk op het moment van vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen maken. Uit de antwoorden blijkt tevens dat uw onderneming de werknemer, ondanks het feit dat hij geen zakelijke kosten maakt, toch een onbelaste kostenvergoeding mag geven. U moet er op letten dat u de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling dan wel aanwijst als eindheffingsloon.
De vragen zijn onderverdeeld naar onderwerp
In totaal heeft de Belastingdienst 66 vragen beantwoord. Een groot deel van die praktische vragen en antwoorden kunt u terugvinden op de website van de Belastingdienst. De gepubliceerde vragen uit het webinar zijn onderverdeeld in de volgende onderwerpen:
- Werkkostenregeling (WKR) (9 vragen)
- WKR: administratie (2 vragen)
- WKR: bedrijfsfeesten en -activiteiten (11 vragen)
- WKR: concernregeling (1 vraag)
- WKR: gebruikelijkheidstoets (4 vragen)
- WKR: gerichte vrijstellingen (9 vragen)
- WKR: loon en eindheffingsloon (9 vragen)
- WKR: maaltijden en consumpties (14 vragen)
- WKR: noodzakelijkheidscriterium (7 vragen)
- WKR: werkplek (12 vragen)
Webinar week af van Handboek
Het webinar deed nogal wat stof opwaaien, aangezien de behandeling van bepaalde vergoedingen en verstrekkingen in het webinar afweek van wat het Handboek Loonheffingen 2015 voorschrijft. Het is nog mogelijk om het webinar Werkkostenregeling voor iedere werkgever verplicht via YouTube terug te kijken. Het duurt ongeveer een uur.
Dringende vragen over de WKR?
Heeft u vragen over de WKR, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!