Mannen hebben vaker arbeidsongeval dan vrouwen
In 2015 hadden metaalarbeiders en machinemonteurs de grootste kans op een arbeidsongeval en waren mannen vaker ongevalsslachtoffer dan vrouwen. Het zijn enkele onderzoeksresultaten uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2015, uitgevoerd door TNO en het CBS.
Uit de enquête blijkt dat 5,1% van de metaalarbeiders en machinemonteurs een bedrijfsongeval heeft gehad dat tot minimaal een dag verzuim leidde. Deze beroepen staan daarmee bovenaan de lijst van beroepen met de meeste ongevallen (die voor verzuim zorgden). Op nummer twee komen de bouwarbeiders, met 4,8%. Verder staan in de top tien onder meer tuinders, elektriciens, sociaal werkers, beveiligers en bestuurders van voertuigen. Voor alle beroepen samen geldt dat 1,4% van de werknemers – zo’n 97.000 mensen – slachtoffer was.
Werknemers geven aandacht aan veiligheid
Mannen waren vaker de klos dan vrouwen. 1,7% van de mannen moest minimaal een dag verzuimen vanwege een arbeidsongeval (tool), terwijl bij vrouwen dit percentage op 1% lag. Dit is te verklaren door de aard van het werk: met uitzondering van de sociaal werkers werken in elke beroepsgroep uit de top tien risicoberoepen meer mannen dan vrouwen.
Aan organisaties waar veel arbeidsrisico’s bestaan de taak om een cultuur van veilig werken te creëren. Gelukkig is zo’n veiligheidscultuur in veel beroepsgroepen aanwezig. Zo spreekt een groot deel van de werknemers uit risicoberoepen collega’s aan op onveilig of ongezond werken. Werkgevers kunnen werknemers ook vragen een arboverklaring (tool) te ondertekenen.
Bekijk onderzoeksresultaten per onderwerp
De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden is een jaarlijks terugkerend onderzoek van onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan de enquête over het afgelopen jaar namen bijna 46.000 werknemers mee. Wilt u de resultaten per onderwerp inzien, dan kunt u hiervoor gebruikmaken van de handige NEA-benchmarktool.