U bent hier

OR & Medezeggenschap
Zorgt de OR voor productiviteit of vertraging?

Zorgt de OR voor productiviteit of vertraging?

Heeft de bestuurder een positieve houding ten opzichte van de OR, dan zal de invloed van de OR toenemen. Dit is niet alleen goed voor de OR, ook de organisatie wordt er beter van. Zo kan de OR de productiviteit van de werknemers bevorderen en het personeelsverloop tegengaan. Toch zien sommige bestuurders de OR juist als een kostenpost die de besluitvorming vertraagt.

De OR vertegenwoordigt zowel de belangen van de werknemers als de belangen van de organisatie als geheel. Vanwege deze dubbele rol botsen de doelen van de bestuurder en de OR soms. Uit het promotieonderzoek van Saraï Sapulete aan de Universiteit van Utrecht blijkt dat de OR een andere houding aanneemt afhankelijk van de economische situatie. In economisch slechtere tijden liggen OR en bestuurder bijvoorbeeld minder goed op één lijn. Bestuurders zijn dan vaak van mening dat de OR een kostenpost is, omdat de OR de besluitvorming vertraagt. Ook vinden zij dat OR’en niet op strategisch niveau kunnen meedenken.

OR beschermt werknemers tijdens crisis

Tijdens een economische crisis zal de OR de belangen van de werknemers eerder voorop plaatsen en een beschermende houding aannemen. Een OR zal hierbij meer weerstand bieden tegen de voorgenomen besluiten van de bestuurder.
Gaat het goed met de economie, dan komt de OR weer meer op voor de belangen van de organisatie als geheel. Het is dan voor de OR een stuk makkelijker om instemming te verlening bij besluiten die de bestuurder wil nemen.