Kans op arbeidsinspectie in mkb is te laag

Het mkb krijgt te weinig arbeidsinspecties van de Inspectie SZW. De internationale arbeidsorganisatie IAO (meestal bekend als ILO, International Labour Organization) heeft onderzoek gedaan naar de capaciteit en werkwijze van de Inspectie SZW, omdat er klachten waren gekomen vanuit de vakbonden.

In de aanbevelingen van ILO staat dat de inspecteurs van de Inspectie SZW op bepaalde onderdelen bijscholing nodig hebben. Het gaat daarbij om de kennis op het gebied van chemische stoffen en de psychosociale risico’s op de werkvloer. Ook ligt het aantal (onaangekondigde) inspecties te laag; met name in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Uitvoering van preventief beleid laat te wensen over

ILO geeft verder aan dat fundamentele bepalingen uit de wet op het gebied van preventieve maatregelen niet door organisaties worden nageleefd. Bij dit soort preventief beleid gaat het om de verplichte aanstelling van een preventiemedewerker en de uitvoering van de RI&E.

Kennis, werkwijze en capaciteit Inspectie SZW onder de maat

De werknemersorganisaties FNV, CNV en VCP concluderen op basis van het onderzoek van ILO dat de kennis, de werkwijze en de capaciteit van de Inspectie SZW onder de maat is. De overheid zou volgens de voorzitter van CNV zijn doorgeschoten bij de bezuinigingen op de inspectiedienst. Ook moet de kans op inspectie bij organisaties groter worden.