U bent hier

OR & Medezeggenschap
Fondsen korten het pensioen per 1 april 2013

Fondsen korten het pensioen per 1 april 2013

Per 1 april 2013 moeten maar liefst 68 pensioenfondsen korten op de uitkeringen van hun deelnemers. Door de economische crisis zijn de dekkingsgraden van veel pensioenfondsen behoorlijk in het rood gezakt en dat maakt een verlaging van de pensioenuitkeringen per 1 april 2013 onvermijdelijk. Ook geldt voor veel werkende deelnemers dat het opbouwpercentage voor hun aanvullend pensioen omhoog gaat.

De Nederlandse Pensioenfederatie publiceerde kortgeleden een lijst met pensioenfondsen die moeten korten (pdf) op de pensioenuitkeringen per 1 april 2013. Van de 415 pensioenfondsen in Nederland hebben er maar liefst 68 bij De Nederlandsche Bank (DNB) te kennen gegeven dat zij per 1 april 2013 moeten korten op de pensioenuitkeringen van hun deelnemers. Het korten op de uitkeringen is nodig om de financiële gezondheid van de fondsen te herstellen vóór het einde van het jaar. Overigens staan nog niet alle pensioenfondsen op de lijst; sommige fondsen hebben hun deelnemers nog niet geïnformeerd over de korting die ze moeten toepassen en willen dat eerst doen.

Kortingspercentages per 1 april 2013 én per 1 april 2014

De fondsen moeten ervoor zorgen dat hun dekkingsgraden eind 2013 weer uitkomen boven de wettelijke grens van 105%. Ter illustratie: van sommige fondsen is de dekkingsgraad lager dan 90%. Voor een groot aantal fondsen biedt het korten per 1 april 2013 daarom niet voldoende uitkomst. Om die reden vindt u in de lijst met fondsen die moeten korten (pdf) naast de kortingspercentages per 1 april 2013 ook de verwachte ‘kortingen’ per 1 april 2014.

Opbouwpercentages aanvullend pensioen omhoog

De verslechterde situatie van de fondsen treft overigens niet alleen gepensioneerden. Ook de deelnemers die nog (wel even) aan de opbouw van hun aanvullend pensioen werken, moeten hun steentje bijdragen. Hiervoor verhoogt een aantal pensioenfondsen het opbouwpercentage van het aanvullend pensioen. Dit mogen zij echter niet onaangekondigd doen; zij moeten de deelnemers hiervan eerst op de hoogte stellen.