Aannemen van AOW’er straks aantrekkelijker
Het kabinet wil het in dienst nemen van AOW’ers aantrekkelijker maken en heeft daarom het wetsvoorstel Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd naar de Tweede Kamer gestuurd. Omdat hier veel kritiek op is, moet nog maar blijken of de wet er werkelijk komt.
De Raad van State uitte fikse kritiek op het wetsvoorstel Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd (pdf) en riep het kabinet op om de plannen te herzien. Volgens de raad leiden de maatregelen uit het wetsvoorstel tot verdringing van oudere werknemers die nog niet AOW-gerechtigd zijn. Ook UWV en het Centraal Planbureau (CPB) hebben kanttekeningen geplaatst bij de plannen. Het is daarom onzeker of het wetsvoorstel in de huidige vorm door de Tweede Kamer zal komen.
Re-integratieverplichtingen voor AOW’er vervallen na zes weken ziekte
Hieronder vindt u de belangrijkste maatregelen uit het wetsvoorstel op een rij:
- De werkgever hoeft het loon van een zieke werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt maximaal zes weken door te betalen. Op dit moment duurt deze loondoorbetalingsverplichting – net als voor andere werknemers – nog maximaal 104 weken. Voor AOW-gerechtigde werknemers die onder de Ziektewet vallen, wordt een vergelijkbare voorziening getroffen. Ook het opzegverbod tijdens ziekte geldt voor AOW’ers straks maar zes weken.
- De re-integratieverplichtingen van uw organisatie vervallen voor een zieke AOW’er na zes weken. U hoeft daarom geen plan van aanpak op te stellen en geen inspanningen te verrichten voor re-integratie tweede spoor.
- In de cao kan worden afgesproken dat een AOW-gerechtigde werknemer zes tijdelijke contracten kan krijgen of een tijdelijke contractperiode kan hebben van maximaal 48 maanden. Hierbij kan ook worden afgesproken dat voor deze periode van 48 maanden of het aantal tijdelijke contracten, alleen de tijdelijke contracten meetellen die de werknemer heeft gekregen na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
- Voor een werknemer met de AOW-gerechtigde leeftijd geldt standaard een opzegtermijn van een maand, ongeacht de duur van de arbeidsovereenkomst.
- De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag geldt straks ook voor een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Dit is op dit moment nog niet zo.
- De Wet aanpassing arbeidsduur geldt straks niet meer voor AOW-gerechtigde werknemers. Hierdoor heeft een AOW’er niet meer het recht om zijn contracturen aan te laten passen.
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, gaan de maatregelen voor de verkorte loondoorbetaling en het opzegverbod in per 1 juli 2016. De andere maatregelen treden per 1 januari 2016 in werking.