Negatieve gevolgen van arbeidsmigratie

Werkgevers kunnen ervoor kiezen om personeel uit het buitenland in te huren. Deze buitenlandse werknemers zijn vaak goedkoper dan werknemers uit Nederland. Dit zorgt op de arbeidsmarkt echter voor verdringing van Nederlandse werknemers.

Vorig jaar kon u in het bericht ‘Opdrachtgever aansprakelijk voor cao-loon’ al lezen dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt wilde aanpakken. Om een beter beeld van het probleem te krijgen, gaf hij aan SEO Economisch Onderzoek de opdracht om onderzoek te doen naar deze praktijken. De resultaten hiervan presenteerde de minister vorige week in de brief ‘Aanpak concurrentie op arbeidsvoorwaarden’ (pdf) aan de Tweede Kamer.

SEO wijst drie redenen aan voor ongelijke concurrentie

SEO concludeert dat er in diverse sectoren verdringing plaatsvindt, onder andere in de tuinbouw en de transportsector. Werkgevers huren personeel in via buitenlandse organisaties en hoeven hierdoor vaak minder te betalen. Dit kostenvoordeel zorgt voor ongelijke concurrentie, maar past wel binnen de huidige Europese detacheringsrichtlijn. Ongelijke concurrentie ontstaat volgens SEO ook doordat sommige werkgevers wet- en regelgeving overtreden via schijnconstructies en omdat (schijn)zelfstandigen de voorkeur krijgen boven werknemers in loondienst.
De arbeidsmigratie heeft vooral negatieve gevolgen voor allochtonen, jongeren en laaggeschoolden. Deze groepen concurreren het meest met buitenlandse werknemers. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat de meeste werknemers uit de risicosectoren na baanverlies elders weer werk vinden.

Minister wil schijnconstructies tegengaan met nieuwe wet

Volgens minister Asscher bevestigt het onderzoek van SEO dat er stevige maatregelen nodig zijn om ongelijke concurrentie en slechtere arbeidsvoorwaarden tegen te gaan. De minister wil de problemen onder meer aanpakken met het Wetsvoorstel aanpak schijnconstructies. Deze wet stuurt hij binnenkort naar de Tweede Kamer.