Standaardverdeling ouderschapsverlof verdwijnt

Als de Eerste Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden, krijgen werknemers straks meer opties bij opname van ouderschapsverlof. Zo kunnen zij het verlof dan opdelen in meer dan zes perioden.

Een werknemer heeft recht op ouderschapsverlof voor maximaal 26 keer zijn arbeidsduur per week. Een werknemer die 40 uur per week werkt, heeft dus recht op 1040 uur (onbetaald) verlof. De standaardverdeling voor de opname van dit ouderschapsverlof is dat een werknemer gedurende een jaar de helft van zijn arbeidsduur aan verlof opneemt. Werkt een werknemer 40 uur per week, dan kan hij dus 20 uur per week ouderschapsverlof opnemen.

Norm voor spreiding ouderschapsverlof uit de wet

Een werknemer kan nu een verzoek bij zijn werkgever indienen om het verlof te spreiden over een langere periode dan een jaar, meer uren per week verlof op te nemen of het verlof op te delen in maximaal zes perioden. De totale duur van het verlof blijft dan hetzelfde; de werknemer neemt het alleen op een andere manier op. Als het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden in werking treedt, wordt deze standaardverdeling voor de spreiding van het ouderschapsverlof uit de wet gehaald.

Verlofaanvraag alleen weigeren bij zwaarwegend bedrijfsbelang

Het is straks niet meer de norm dat een werknemer gedurende een jaar ouderschapsverlof opneemt voor maximaal de helft van zijn arbeidsduur. Een werknemer kan het verlof dan dus precies opnemen zoals hij zelf wil en hij mag dit verlof ook opdelen in meer dan zes perioden. Hij kan bijvoorbeeld een deel van zijn verlof direct na de bevalling opnemen (als vaderschapsverlof) en een ander deel als deeltijddag of in de schoolvakanties. De werkgever kan zo’n verzoek alleen weigeren als hij hiervoor een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft.