U bent hier

Onderneming & Fiscus
Vervanger VAR laat langer op zich wachten

Vervanger VAR laat langer op zich wachten

Het is de bedoeling van het kabinet om de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) in 2015 te vervangen door de Beschikking geen loonheffingen (BGL). Hier is echter behoorlijk wat weerstand tegen. De Tweede Kamer heeft nu aangegeven dat ze nog niet willen praten over de BGL en dat staatssecretaris Wiebes van Financiën alternatieven moet gaan onderzoeken.

In het bericht ‘VAR voor 2014 blijft langer geldig’ kon u lezen dat u de VAR voor 2014 ook kunt gebruiken in de eerste maanden van 2015. De staatssecretaris heeft namelijk meer tijd nodig om het nieuwe systeem in te voeren. Daarnaast is er van bijvoorbeeld FNV Zelfstandigen, VNO-NCW en MKB-Nederland ook behoorlijk veel weerstand tegen de plannen. De Tweede Kamer moest de plannen nog bespreken, maar heeft nu besloten de behandeling tot onbepaalde tijd uit te stellen.

Minder opdrachten voor zzp’ers

Het is dus nog maar de vraag of de BGL er in de toekomst gaat komen. FNV Zelfstandigen wil dat het kabinet eerst ook het brede onderzoek van de diverse departementen naar de positie van de zzp’er afwacht. De uitkomsten van dat onderzoek komen in de loop van 2015. De staatssecretaris zou volgens FNV beter kunnen kijken of partijen specifieke afspraken per sector kunnen maken. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ook niet blij met de plannen, omdat het meer administratieve lasten en risico’s voor ondernemingen betekent. Hierdoor zouden zzp’ers minder opdrachten kunnen krijgen. Voorlopig is er dus nog even uitstel van de invoering van de BGL.