Nieuw type spookfactuur in omloop
Eén van de bekendste verschijningsvormen van acquisitiefraude is de spookfactuur, oftewel een nepfactuur. Uit een waarschuwing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) blijkt dat de gegevens uit openbare octrooi- en merkregisters tegenwoordig ook in deze spookfacturen terechtkomen. Uw organisatie moet dus goed opletten bij het inboeken van de facturen.
De laatste tijd zijn openbare merk- en octrooiregisters ook het doelwit van de makers van spookfacturen. Uit deze openbare databanken nemen de kwaadwillende partijen de naam, het adres, de vestigingsplaats, het octrooi, het merk of het model van willekeurige organisaties over in een spooknota. Uw organisatie kan een spookfactuur ontmaskeren (tool) doordat er bijvoorbeeld in kleine letters op de factuur staat ‘Dit is een aanbieding, geen factuur’. Ook is er wel eens een acceptgiro toegevoegd. Mocht uw organisatie ontdekken dat er sprake is van een spookfactuur, meld dit dan bij de Fraudehelpdesk.
Acquisitiefraude tegen organisaties is strafbaar
Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel dat acquisitiefraude tegen organisaties strafbaar stelt. Naast spookfacturen zijn er nog twee andere vormen van acquisitiefraude (e-learning):
- Het versturen van een factuur zonder dat er sprake is van een overeenkomst. Dit is een spookfactuur;
- Het vragen van toestemming voor een advertentie (tool), die achteraf een opdracht of aanbieding blijkt te zijn;
- Het tegen een groot bedrag laten voorkomen dat de handelsnaam een domeinnaam wordt, terwijl dit plan in werkelijkheid niet bestaat.