Verbod op inhoudingen definitief per 2017
Werkgevers mogen per 2017 geen inhoudingen meer doen op het minimumloon. Die bepaling uit de Wet aanpak schijnconstructies treedt per 1 januari in werking. De uitzonderingen op deze regel gelden ook per die datum.
Het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijk minimumloon werd eerder al uitgesteld naar 1 januari 2017, omdat veel werkgevers bang waren dat hun werknemers in de problemen zouden komen als hun huisvestingskosten en zorgverzekeringspremie niet rechtstreeks voor hen betaald zouden worden. Daarom zijn er – naast verplichte inhoudingen zoals de loonbelasting/premie volksverzekeringen en de pensioenpremie – twee uitzonderingen geformuleerd: voor het rechtstreeks betalen van huisvestingskosten en het rechtstreeks betalen van de zorgverzekeringspremie. Door die uitzonderingen kan het verbod op inhoudingen – na de andere maatregelen uit de Wet aanpak schijnconstructies (e-learning) – in werking treden.
Uitzondering op de uitzondering voor arbeidsbeperkten
Voor werknemers zonder arbeidsbeperkingen mogen de voorschotten voor gas, water en licht alleen betaald worden als die inbegrepen zijn bij de huurprijs van de woning. Werkgevers moeten voor die werknemers bovendien rekening houden met een maximumbedrag voor de zorgverzekeringspremie en een maximumpercentage voor de huisvestingskosten.
Voor werknemers met een arbeidsbeperking geldt een extra uitzondering: werkgevers mogen voor hen niet alleen de zorgverzekeringspremie en huur, maar ook de kosten van gas, water en elektriciteit die buiten de huurovereenkomst vallen en de gemeentelijke belastingen rechtstreeks betalen. Daarbij hoeven ze bovendien geen rekening te houden met een maximumbedrag of maximumpercentage.