Snijden in extra’s door WKR per 1 januari 2015
Per 1 januari 2015 moet elke werkgever overstappen op de werkkostenregeling (WKR). Paste uw bestuurder de WKR dit jaar nog niet toe, dan is de kans groot dat hij flink gaat schrappen in of schuiven met de arbeidsvoorwaarden. Veel werkgevers zijn onder de WKR namelijk duurder uit dan onder de oude regels.
Alle vergoedingen en verstrekking die boven de 1,2% van de totale fiscale loonsom komen, worden belast tegen 80% en dat is een flinke kostenpost. Het schrappen van leuke extra’s voor uw achterban zoals feestjes, borrels, kerstpakketten en bedrijfsfitness is voor veel bestuurders dan een makkelijke post om snel op te besparen. Maar mag dat zomaar?
Werkgever mag arbeidsvoorwaarden niet zomaar wijzigen onder WKR
Uw bestuurder mag arbeidsvoorwaarden niet zomaar wijzigen. Het wordt makkelijker als in arbeidsovereenkomsten een eenzijdig wijzigingsbeding staat. De werkgever mag arbeidsvoorwaarden dan wijzigen als sprake is van een ‘zwaarwichtig belang’. Denk aan zware bedrijfseconomische omstandigheden. Komt uw onderneming in de problemen als de huidige verstrekkingen en vergoedingen de vrije ruimte van 1,2% overschrijden, dan heeft uw werkgever al snel een zwaarwichtig belang: over het bovenmatige deel betaalt hij 80% eindheffing en dat tikt aan.
Instemming van de OR bevestigt zwaarwichtig belang
Toch nemen rechters een zwaarwichtig belang niet snel aan. De werkgever moet dat dus goed onderbouwen. Stemt uw OR in met een wijziging, dan geeft u daarmee indirect aan dat er sprake is van een zwaarwichtig belang. Doet u dat niet, dan moet uw werkgever met iedere werknemer afzonderlijk overeenstemming bereiken. U begrijpt dat dat het voor hem een stuk lastiger maakt. Let op: is een arbeidsvoorwaarde geregeld in de cao, dan mag uw bestuurder die nooit wijzigen!
Bereken zelf of uw werkgever in 2015 duurder uit is onder de WKR
Uw OR kan alvast berekenen of uw bestuurder duurder uit is in 2015. Vraag aan de afdeling Financiën wat de totale omvang was van alle vergoedingen en verstrekkingen in 2014 en wat de verwachting is voor 2015. Hoe verhoudt zich dit tot de 1,2% van de fiscale loonsom? Zit het er onder, dan hoeft de bestuurder niet te snijden. Zit het er boven, dan zullen de kosten voor vergoedingen en verstrekkingen in 2015 hoger zijn dan in 2014. Is dat laatste het geval, dan is het slim om hierover met de bestuurder in gesprek te gaan.