U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscus kan informatie bij Marktplaats opvragen

Fiscus kan informatie bij Marktplaats opvragen

U kunt op Marktplaats eenvoudig (tweedehands) producten kopen en verkopen. Deze informatie kan ook van belang zijn voor de Belastingdienst om de belastingplicht te bepalen en fraude op te sporen. Gebruikersinformatie is daarom bij Marktplaats ook niet veilig en kan op verzoek worden gedeeld met de Belastingdienst.

Marktplaats is wettelijk verplicht om aan deze informatieverzoeken van de Belastingdienst tegemoet te komen. Het gaat om gemiddeld enkele tientallen gevallen per jaar. De afspraken voor het opvragen van deze gebruikersinformatie zijn vastgelegd in een protocol. De Belastingdienst kan via een standaardformulier uw gebruikersnaam, mailadres, postcode, IP-adres en de datum van aanmelding op Marktplaats opvragen. Als het telefoonnummer en adres van de gebruiker bekend zijn, kan Marktplaats deze informatie ook doorgeven. Marktplaats geeft de informatie echter niet uit eigen beweging aan de Belastingdienst.

Informatie over bankrekeningnummers

Het is ook mogelijk dat de Belastingdienst vraagt om een overzicht van alle geplaatste advertenties over de afgelopen vier jaar. Als gebruikers hebben betaald voor een advertentie, kan Marktplaats zelfs informatie over bankrekeningnummers aan de fiscus verstrekken. Het opvragen van de geschiedenis van de adverteerder en het bankrekeningnummer kan echter niet zomaar. De fiscus vraagt deze gegevens alleen op als de identiteit van een gebruiker nog niet vaststaat, als het voor het belang van het onderzoek niet handig is om de gebruiker zelf te benaderen of als de fiscus twijfelt aan de juistheid of volledigheid van de informatie van de gebruiker.