Speciale arboregels bij vakantiewerk in 2014

De arboregels voor jonge vakantiewerkers in de organisatie verschillen van de arboregels die voor de volwassen werknemers gelden. In de brochure Vakantiewerk 2014 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt u alle regels op een rij.

In de brochure Vakantiewerk 2014 (pdf) staat welke werkzaamheden jonge vakantiekrachten van 13 tot en met 17 jaar wel en niet mogen doen en welk minimumloon u hen hiervoor per 1 juli 2014 moet betalen. De regels verschillen per leeftijd.
Jongeren van 13 en 14 jaar moeten altijd onder toezicht werken. Het is toegestaan voor 13- of 14-jarigen om iemand te helpen bij het werk of om klusjes te doen (denk aan vakken vullen of het bezorgen van huis-aan-huisbladen), maar ze mogen niet in een fabriek of met machines werken.

Vakantiekrachten van 16 en 17 jaar mogen bijna al het werk doen

Scholieren van 15 jaar werken al behoorlijk zelfstandig, maar mogen ook alleen lichte werkzaamheden doen. Naast het bezorgen van huis-aan-huisbladen, mogen ze nu ook de avondkrant bezorgen. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna al het werk doen, maar bij veel of gevaarlijk werk moet er wel een ouder iemand zijn om te helpen of in te grijpen. Denk daarbij aan werk met gevaarlijke machines of werk met sterke schoonmaakmiddelen.

Boete als u de arboregels voor vakantiekrachten overtreedt

Als uw organisatie deze regels uit de Arbowetgeving overtreedt, krijgt de organisatie hiervoor mogelijk een boete. In het bericht  ‘Boetes 2013 voor overtredingen van de Arbowet’ heeft u al kunnen lezen hoe de boeteregeling werkt en waar u de boetenormbedragen kunt vinden (deze bedragen gelden ook in 2014). Neemt uw organisatie een scholier in dienst die jonger is dan 13 jaar, dan overtreedt de organisatie het verbod op kinderarbeid en daarop staat een boetenormbedrag van € 2.000. Bij overtredingen van de minimale rusttijd of de maximale arbeidstijd hoort een boete van € 200.