(Voor)oordelen over jong en oud op de werkvloer
Jongere werknemers worden meestal gezien als flexibeler en zouden beter met nieuwe technologieën overweg kunnen. Bij oudere werknemers heerst het beeld dat zij nauwkeuriger werken, maar wel duurder zijn. Ook zouden ze minder openstaan voor het volgen van scholing, terwijl scholing in het kader van duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker wordt.
In het rapport ‘Oordelen over jongere en oudere werknemers’ (pdf) van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de percepties weergegeven die werknemers en leidinggevenden hebben over jongeren en oudere werknemers. Daaruit blijkt dat jongere werknemers (onder de 35 jaar) als flexibeler worden gezien, goedkoper, meer bereid tot het volgen van een opleiding en beter met technologieën. Aan de andere kant zouden oudere werknemers (van 55 jaar en ouder) loyaler zijn, duurder, nauwkeuriger, stressbestendiger en vaker ziek.
Leidinggevende hebben zelfde beeld over jong en oud
Er is weinig verschil tussen de percepties van leidinggevenden en werknemers die beslissingen mogen nemen over personele zaken ten opzichte van ‘gewone’ werknemers. Leidinggevende zeggen wel iets vaker dat jongere werknemers loyaler zijn dan oudere en werknemers die personele beslissingen mogen nemen zeggen vaker dat er geen verschil is als het gaat om de bereidheid tot het volgen van een opleiding.
Kijk met de OR kritisch naar het opleidingsbeleid
Ook uw OR speelt een rol bij de inzet van jongere en oudere werknemers. Kijk bijvoorbeeld of er regelingen zijn die met leeftijd en levensfasen te maken hebben en of die voor de komende periode nog worden aangepast. Een kritische blik op het opleidingsbeleid in de organisatie is hierbij dus noodzakelijk, aangezien werknemers steeds langer moeten doorwerken.