Tweede Kamer kijkt naar Wet werken na de AOW
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd onlangs ontvangen. De wet moet het voor AOW’ers aantrekkelijker maken om door te werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Ook moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om AOW’ers in dienst te nemen of te houden. Het wetsvoorstel bevat verder een aantal maatregelen om verdringing van werknemers jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd te voorkomen.
In het bericht ‘Doorwerken voor AOW’ers makkelijker in 2016’ heeft u kunnen lezen dat de ministerraad akkoord is gegaan met een wetsvoorstel dat de belemmeringen om AOW-gerechtigde werknemers in dienst te nemen of houden, weg moet nemen. Het wetsvoorstel Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd ligt inmiddels bij de Tweede Kamer.
Minimumloon gaat ook voor AOW-gerechtigde gelden
In het voorstel staan de volgende maatregelen:
- De werkgever hoeft het loon van een zieke werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt maximaal zes weken door te betalen in plaats van de huidige periode van maximaal 104 weken. Voor AOW-gerechtigde werknemers die in de Ziektewet terechtkomen, wordt een vergelijkbare voorziening getroffen. Ook het opzegverbod tijdens ziekte geldt voor AOW-gerechtigde werknemers straks maar zes weken.
- De re-integratieverplichtingen voor een zieke werknemer met de AOW-gerechtigde leeftijd vervallen na zes weken. De werkgever hoeft daarom geen plan van aanpak op te stellen en geen inspanningen te verrichten voor re-integratie tweede spoor.
- In de cao kan worden afgesproken dat een AOW-gerechtigde werknemer zes tijdelijke contracten kan krijgen of een tijdelijke contractperiode kan hebben van maximaal 48 maanden. Hierbij kan ook worden afgesproken dat voor het vaststellen van een overschrijding van deze periode van 48 maanden of het aantal tijdelijke contracten, alleen de tijdelijke contracten meetellen die de werknemer heeft gekregen na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
- Voor een werknemer met de AOW-gerechtigde leeftijd geldt standaard een opzegtermijn van een maand, ongeacht de duur van de arbeidsovereenkomst.
- De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag geldt straks ook voor een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Dit is op dit moment nog niet zo.
- De Wet aanpassing arbeidsduur geldt straks niet meer voor AOW-gerechtigde werknemers. Hierdoor heeft een AOW-gerechtigde werknemer niet meer het recht om zijn arbeidsduur aan te passen.
Als het wetsvoorstel in werking treedt, gaan de maatregelen voor de verkorte loondoorbetaling en het opzegverbod in per 1 juli 2016. De andere maatregelen treden per 1 januari 2016 in werking.