Fiscus haalt eigen norm voor controles niet
De Belastingdienst heeft vorig jaar minder aangiftes gecontroleerd dan de eigen norm van de dienst voorschrijft. Ook voor het aantal boekenonderzoeken haalde de fiscus de eigen maatstaf niet.
Voor 2016 lag de lat op 845.000 à 1 miljoen controles van aangiftes voor de inkomstenbelasting (tools). Uiteindelijk stokte de teller bij ruim 839.000 controles, zo blijkt uit de 19e halfjaarrapportage van de Belastingdienst (pdf). In 2015 controleerde de dienst nog ruim 1 miljoen aangiftes.
De norm voor het aantal boekenonderzoeken lag op minstens 30.750, maar daarbij kwam de dienst niet verder dan 27.900. De controles van de aangiftes voor de vennootschapsbelasting (tools) lagen dan weer wel prima op schema. Met 37.000 controles zat de Belastingdienst daarmee aan de bovenkant van de norm.
Controleurs halen meer binnen
De Belastingdienst zegt zelf dat de controleurs zich meer toeleggen op het napluizen van aangiftes met een ‘groter fiscaal belang en risico’. Dat geldt ook voor de boekenonderzoeken. Deze onderzoeken nemen meer tijd in beslag, maar daar staat tegenover dat de opbrengst hoger is. Gemiddeld haalde de Belastingdienst per boekenonderzoek ruim € 36.000 binnen. Dat is zo’n € 5.500 meer dan in 2015.
Steeds meer ondernemingen onder horizontaal toezicht
Bij het lagere aantal boekenonderzoeken speelt niet alleen mee dat de controleurs hun aandacht richten op de ‘grotere vissen’. Steeds meer mkb-ondernemingen sluiten namelijk een convenant met de fiscus voor horizontaal toezicht (tool). In 2016 waren dat er 143.000, zo blijkt uit de rapportage. Een flinke stijging ten opzichte van de 113.000 in 2015. Bij horizontaal toezicht controleert de Belastingdienst niet meer achteraf de aangifte, maar stemt de fiscus vooraf de zaken af met de organisatie. Op die manier heeft de belastingplichtige bijvoorbeeld de zekerheid dat hij geen navordering of boetes op zijn dak krijgt.
Bron: Belastingdienst