Boete voor laat betalen aan mkb in de maak?

Grote bedrijven vertonen slecht betalingsgedrag tegenover hun mkb-leveranciers, vinden PvdA en CDA. Daarom komen de partijen met een initiatiefwet voor een boeterente. Als grote bedrijven de facturen van mkb’ers niet binnen zestig dagen betalen, zou de rekening met een wettelijke opgelegde rente van 8% moeten oplopen.

Volgens PvdA en CDA betalen grote bedrijven de facturen (tool) van hun kleinere tegenhangers bewust te laat. Zij zouden hierdoor langer kredietwaardig zijn en nieuwe financieringen kunnen aantrekken. Het mkb durft ondertussen zijn rug niet te rechten uit angst deals mis te lopen. De lakse betalingsmoraal zou voor een rem op de groei van het mkb zorgen en daarmee weer op de Nederlandse economie. Een boeterente zou de late betalingen door grote bedrijven een halt moeten toeroepen. Met steun van een meerderheid in de Tweede Kamer deed het CDA al eerder een dergelijk voorstel aan minister Kamp van Economische Zaken. Die zag er echter van af omdat hij vond dat de situatie al aan de beterende hand was.

Renteboete na 60 dagen averechts

Nu CDA en PvdA zelf met een initiatiefwet komen, laat ook MKB-Nederland van zich horen. De brancheorganisatie denkt dat de boeterente op het overschrijden van de betalingstermijn (tool) averechts zal werken. Gemiddeld worden facturen nu na 36 dagen betaald. Als de boetegrens op 60 dagen komt te liggen, zou twee maanden zomaar de nieuwe norm kunnen worden. De initiatiefwet zou het probleem dan eigenhandig verergeren. Wordt vervolgd.