Mkb-ondernemers hebben last van wanbetalers

Het grootste probleem waar mkb-ondernemers nog steeds tegenaan lopen is dat opdrachtgevers failliet gaan en hun betalingen niet meer kunnen voldoen. Uit onderzoek blijkt dat acht op de tien kleine en middelgrote bedrijven in 2013 te maken kreeg met oninbare vorderingen.

Onderzoek van Interpolis geeft aan dat het vooral door wanbetaling van de opdrachtgevers komt dat kleine ondernemers en zzp’ers in de problemen raken. Een derde van de rekeningen konden zij in 2013 niet op tijd voldoen. Het openstaande bedrag was gemiddeld € 6000 en de vordering stond gemiddeld 40 dagen open. Hoewel het aantal incassozaken in 2013 niet is toegenomen, ligt  het aantal nog steeds 85% hoger dan in 2010. Ook curatoren spelen steeds vaker een rol in de afhandeling van deze invorderingen.

Voorkom wanbetaling met preventieve maatregelen 

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers zich in het algemeen wel bewust zijn van de risico’s. Toch zijn er maar weinig ondernemers die preventieve maatregelen nemen. Als u met nieuwe opdrachtgevers te maken krijgt, is het belangrijk dat u zich van te voren zo goed mogelijk laat informeren over hun financiële positie. Daarmee voorkomt u achteraf problemen, bijvoorbeeld verhoogde druk op uw eigen liquiditeitspositie,  met allerlei betalingsproblemen van dien. Daarnaast is het opstellen van goede algemene of leveringsvoorwaarden van belang. In die voorwaarden omschrijft u duidelijk de condities, levertijden, geldigheid van de offerte, betaaltermijnen, verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid en eigendomsvoorbehoud. Aan die voorwaarden zijn zowel u als uw opdrachtgever zich verplicht te houden. 

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over het vaststellen van algemene voorwaarden, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!