OR moet OR-verkiezingen opnieuw organiseren
De ondernemingsraad moet bij het uitschrijven van de OR-verkiezingen de regels in het OR-reglement volgen. Doet de OR dit niet, dan loopt hij het risico dat belanghebbenden bezwaar aantekenen of misschien zelfs naar de rechter stappen om nieuwe OR-verkiezingen te eisen. Dit overkwam een OR van een openbaarvervoerbedrijf.
Volgens een vakbond had de OR van een openbaarvervoerbedrijf zijn OR-reglement niet nageleefd bij het houden van de OR-verkiezingen. Het OR-regelement zou op meerdere punten zijn geschonden en de vakbond stapte – nadat de OR niet was ingegaan op het bezwaarschrift – naar de rechter om nieuwe OR-verkiezingen te eisen.
Net geen zetel voor de vakbond
De vakbond had eerst nog drie van de zeventien zetels, maar behaalde geen enkele zetel bij de nieuwe verkiezingen. Een andere vakbond had één stem meer en wel een zetel in de OR. Een kleine verschuiving van de stemmen zou er dus al toe kunnen leiden dat de vakbond toch nog een zetel zou bemachtigen. Bij de volgende punten was er sprake van een schending van het OR-reglement:
- ongeveer 60 personen hadden hun stemcode te laat – toen de verkiezingen al waren begonnen – ontvangen;
- er was niet in de oproep vermeld dat bij volmacht kon worden gestemd;
- iedere stem moest controleerbaar worden geregistreerd, maar ongeveer 50 personen hadden op eigen verzoek een nieuwe stemcode ontvangen, terwijl niet kon worden vastgesteld of hun eerdere stemcode ook was gebruikt;
- er kon niet blanco worden gestemd;
- uitzendkrachten met stemrecht waren niet in de gelegenheid gesteld om hun stem uit te brengen.
Schendingen van het OR-regelement
De rechter oordeelde dat er flinke schendingen waren geconstateerd van het OR-reglement en daardoor zou de vertegenwoordiging van de werknemers in de OR mogelijk niet legitiem zijn. Omdat de vakbond bij een kleine verschuiving wél een zetel zou hebben, vond de rechter dat de vakbond belanghebbende was bij haar vorderingen. De kantonrechter oordeelde dat de nieuw ingestelde OR binnen 15 dagen nieuwe verkiezingen moest organiseren.
Rechtbank Rotterdam, 3 juli 2014, ECLI (verkort): 5411