Diploma verplicht voor financials

Sinds 1 januari 2014 zijn de vakbewaamheidseisen voor financiële dienstverleners veranderd. Er geldt een diplomaplicht voor adviseurs in financiële producten en werknemers in dienst van verzekeringsagenten. De aanscherping is het gevolg van een aangepast Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen bij de Wet op het financieel toezicht (BGfo Wft).

De nieuwe vakbekwaamheidseisen en de diplomaplicht gelden voor banken en verzekeraars die adviseren over en bemiddelen in financiële producten, maar ook voor adviseurs, intermediairs en verzekeringsagenten. Het uitgangspunt blijft dat  financiële medewerkers vakbekwaam moeten zijn en blijven. Ook de eisen voor permanente educatie zijn aangescherpt.  De belangrijkste veranderingen:

  • Om de kwaliteit van de examens te verbeteren, komt er een centrale examenvragendatabank onder toezicht van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). 
  • Er komt een individuele diplomaplicht voor adviseurs in financiële producten en werknemers die onder verantwoordelijkheid van een (onder)gevolmachtigde agent verzekeringen sluiten.
  • De permanente educatie (PE) wordt aangescherpt: financieel adviseurs moeten regelmatig, met tussenpozen van maximaal 36 maanden, een examen halen. Ook moeten ze op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen over de financiële producten waarover ze adviseren.
  • Het opleidingsprogramma wordt inhoudelijk aangescherpt.

Nieuwe diploma’s en aanvullende examens

Om aan de strengere vakbekwaamheidseisen te voldoen die de wijzigingen van het BGfo Wft met zich meebrengen, moeten sommige werknemers nieuwe of aanvullende examens afleggen, bestaande en oude diploma’s en (PE-)certificaten omwisselen of een procedure voor Erkenning van Verworven Competenties (EVC) doorlopen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat ervan uit dat u ook in de beschrijving van uw bedrijfsvoering vastlegt op welke wijze u de vakbekwaamheid binnen uw onderneming heeft gewaarborgd.